flora-net.pl

Dom i Ogród

Nasiona na kiełki
Zakupy

Nasiona na kiełki – zdrowa hodowla we własnej kuchni

Mówi się, że to w nasionach tkwi całe dobrodziejstwo natury. To w nich znajdują się wszystkie substancje odżywcze potrzebne do początkowego wzrostu nowej rośliny. Stąd właśnie bierze się ogromna popularność nasion na kiełki, które dodawać można do najróżniejszych potraw. Jakie dokładnie moce tkwią w kiełkach i jak wprowadzić je do swojej diety?

Jak rozpocząć hodowlę kiełków w domu?

Żeby rozpocząć domową produkcję własnych kiełków, wystarczy prosty w obsłudze przedmiot nazywany kiełkownicą. I oczywiście same nasiona na kiełki, których ogrom znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością, czy też sklepach ogrodniczych oraz sklepach online. Dostępne warianty pozwolą uzupełnić dietę w najróżniejsze witaminy oraz makro i mikroelementy.

Korzystanie z kiełkownicy jest niezwykle instynktowne. Naczynie to składa się z kilku plastikowych i wyposażonych w odpływy szalek, które można ustawiać jedna na drugiej oraz pokrywki, która pomaga utrzymać wewnątrz kiełkownicy właściwy poziom wilgotności i odpowiednią do wzrostu kiełków temperaturę. Znajdujące się w pokrywie otwory zapewniają nasionom na kiełki również odpowiednią wentylację. Przy regularnym podlewaniu już po kilku dniach od wysiania cieszyć się można pysznymi owocami swojej hodowli.

Jak wykorzystać kiełki w swojej kuchni?

Domowe kiełki to ekologiczny i pozbawiony zbędnych nawozów oraz środków ochrony roślin dodatek do niemal każdej potrawy. Świetnie sprawdzają się w połączeniu z obiadowymi sałatkami i surówkami. Doskonale przystroją też sam talerz. Jednak miłośnicy zdrowego stylu życia wykorzystać je mogą także na inne sposoby.

W kuchni orientalnej od dawien dawna używa się kiełków soi, fasoli mung oraz innych warzyw do dań gorących. Podsmażone są bowiem świetnym dodatkiem do ryżu, czy też popularnych sajgonek. Mało kto wie jednak, że kiełki świetnie sprawdzają się także w odżywczych koktajlach. Z powodzeniem zastąpić mogą wiele warzyw, za których smakiem nie przepadają w szczególności najmłodsze dzieci.

Nasiona na kiełki – zdrowy dodatek do każdej diety

Kiełki są doskonałym dodatkiem do posiłków szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy w sklepach i na straganach brak jeszcze świeżych i sezonowych warzyw i owoców. W niewielkiej swojej porcji potrafią dostarczyć organizmowi wielu cennych substancji, w tym witaminy A, C i E oraz całego spektrum witamin z grupy B i najróżniejszych mikroelementów.

Zawarte w kiełkach substancje odżywcze mogą wpływać na polepszenie kondycji i utrzymanie zdrowia. Redukować ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, obniżać poziom cholesterolu we krwi oraz działać moczopędnie i usprawniać procesy trawienia. Dlatego też warto nie ograniczać się wiosną jedynie do tradycyjnej rzeżuchy. Pozostałe nasiona na kiełki czekają, by odkryć ich właściwości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.